Jungiaanse Psychologie

Jungiaanse psychologie is een psychologische benadering die is gebaseerd op de theorieën en concepten van de Zwitserse psychiater Carl Gustav Jung. Een belangrijk aspect van de Jungiaanse psychologie is het concept van de schaduw. De schaduw verwijst naar de donkere, onbewuste aspecten van onszelf die we liever niet erkennen of accepteren. Deze schaduwkanten kunnen bestaan uit onderdrukte emoties, verlangens, angsten en andere aspecten van ons zelf die we liever verbergen.

Jung geloofde dat het belangrijk was om de schaduw te erkennen en te integreren in ons bewustzijn, omdat het ontkennen van de schaduwkanten van onszelf kan leiden tot psychische problemen en emotionele conflicten. Door bewust te worden van onze schaduw en deze te accepteren als een deel van onszelf, kunnen we heelheid en balans bereiken in ons psyche.

Trauma werk is ook een belangrijk onderdeel van de Jungiaanse psychologie. Jung geloofde dat trauma’s diepgewortelde emotionele wonden kunnen veroorzaken die ons psyche kunnen beïnvloeden en ons kunnen belemmeren om ons volledige potentieel te bereiken. Door middel van therapie en zelfreflectie kunnen we onze traumatische ervaringen onderzoeken en verwerken, zodat we ze kunnen integreren in ons bewustzijn en ze niet langer ons leven beheersen.

Het doel van trauma werk in de Jungiaanse psychologie is om de emotionele pijn en het lijden van het verleden te helen, zodat we bevrijd kunnen worden van de negatieve impact die deze traumatische ervaringen op ons leven hebben. Door bewust te worden van onze traumatische herinneringen en gevoelens, kunnen we ze op een gezonde manier verwerken en loslaten, zodat we emotioneel en psychisch kunnen groeien en ons verder kunnen ontwikkelen.

In essentie is het schaduw werk en trauma werk in de Jungiaanse psychologie gericht op het verkennen en begrijpen van de diepere lagen van ons psyche, zodat we onszelf beter kunnen leren kennen en onze emotionele en psychische gezondheid kunnen versterken. Het is een proces van zelfontdekking en genezing dat ons kan helpen om meer heelheid, balans en welzijn in ons leven te bereiken.

Dit pas ik altijd toe in mijn coach en kundalini sessies. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *