EMDR Therapie

EMDR-therapie een weg naar genezing

EMDR-therapie, wat staat voor Eye Movement Desensitization and Reprocessing, is een vorm van psychotherapie die specifiek is ontwikkeld om mensen te helpen bij het verwerken van traumatische ervaringen. Het is een effectieve en wetenschappelijk onderbouwde behandelmethode die kan helpen bij het verminderen van de impact van traumatische herinneringen en het bevorderen van genezing.

Traumatische ervaringen kunnen diepe emotionele littekens achterlaten en ons dagelijks functioneren beïnvloeden. EMDR-therapie richt zich op het verwerken van deze traumatische herinneringen, zodat ze niet langer een negatieve invloed hebben op ons leven. Het doel van EMDR is om de emotionele lading van de traumatische herinneringen te verminderen en ze op een gezonde manier te integreren in ons geheugen.

Daarnaast kan EMDR-therapie ook helpen bij het veranderen van negatieve overtuigingen die zijn ontstaan als gevolg van het trauma. Vaak ontwikkelen mensen na een traumatische ervaring negatieve overtuigingen over zichzelf, anderen en de wereld. EMDR kan helpen bij het herkaderen van deze overtuigingen en het bevorderen van positieve en realistische gedachten.

 

De werking van EMDR-therapie is gebaseerd op het idee dat traumatische herinneringen niet op de juiste manier worden verwerkt en vastgehouden in het brein. Tijdens een EMDR-sessie wordt de persoon gevraagd om zich te concentreren op de traumatische herinnering, terwijl ze tegelijkertijd worden blootgesteld aan bilaterale stimulatie, zoals oogbewegingen, tikken of geluiden.

 

Deze bilaterale stimulatie stimuleert de hersenen om de traumatische herinnering opnieuw te verwerken en te integreren. Het kan helpen bij het loslaten van de intense emoties en fysieke sensaties die geassocieerd worden met het trauma. Door herhaalde sets van bilaterale stimulatie kan de emotionele lading van de traumatische herinnering verminderen en kan er een nieuw perspectief en begrip ontstaan.

 

EMDR-therapie kan verschillende voordelen bieden voor mensen met trauma’s. Ten eerste kan het helpen bij het verminderen van de intensiteit en frequentie van traumatische herinneringen. Dit kan leiden tot een vermindering van angst, paniek en andere negatieve emoties die geassocieerd worden met het trauma. Het kan ook helpen bij het verminderen van vermijdingsgedrag en het herstellen van een gevoel van veiligheid en controle.

 

Daarnaast kan EMDR-therapie ook helpen bij het veranderen van negatieve overtuigingen die zijn ontstaan als gevolg van het trauma. Vaak ontwikkelen mensen na een traumatische ervaring negatieve overtuigingen over zichzelf, anderen en de wereld. EMDR kan helpen bij het herkaderen van deze overtuigingen en het bevorderen van positieve en realistische gedachten.

 

Het is belangrijk op te merken dat EMDR-therapie een intensieve vorm van therapie kan zijn en dat het werken met traumatische herinneringen emotioneel uitdagend kan zijn. Daarom onderga je van te voren een screening die we samen doorlopen. 

Meest Gestelde Vragen

EMDR- therapie kan ingezet worden bij trauma’s, PTSS, angsten, fobieën, boosheid en onzekerheden. Voordat we met EMDR starten maak ik gebruik van een screening en intakegesprek. Het is belangrijk om te weten dat EMDR-therapie een intensieve behandeling is en dat ik daarom binnen het intakegesprek inschat of jouw draagkracht geschikt is voor deze therapievorm.

Dit is afhankelijk van de hulpvraag. Na het intakegesprek is hier een inschatting van te maken. EMDR-therapie is een effectieve behandeling waar je na de eerste sessie al verlichting zult ervaren. Als je aan een EMDR-traject begint is het verstandig wekelijks of elke twee weken terug te komen voor een behandeling zodat je niet elke keer weer in hoeft te komen. 

BLOG

Laat me je wat meer vertellen